Redegørelsen viser, at de danske landdistrikter og byområder på nogle områder kendetegnes af de samme samfundsmæssige udviklingstendenser, men på andre områder er forskellige. Foreningslivet er forsat stærkt i hele Danmark – og befolkningen er i højere grad medlem af idrætsforeninger uden for de største byer. Det er også i landdistrikterne, at vi finder den største andel af erhvervsuddannede, om end andelen af befolkningen som tager en videregående uddannelse, stiger over hele landet.
Antallet af beskæftigede har siden 2012 været stigende i hele Danmark. Den største stigning ses i de større byer, men også i landdistrikterne opstår beskæftigelsesmuligheder i virksomheder med nye forretningsmodeller på tværs af traditionelle branchekategorier. På Vestfyn ligger fx det biodynamiske landbrug Nørregården, hvis hovedindtægt kommer fra gårdens funktion som bosted og børnehave.
En fortsat tendens for nogle landdistrikter er befolkningstilbagegang, høj gennemsnitsalder og en større andel tomme huse i forhold til byområderne. Lokale forskelle i befolkningsudviklingen er særligt tydelige på sogneniveau, og flere sogne i Nordjylland, langs den jyske vestkyst og på Lolland har oplevet en tilbagegang i befolkningstallet på over 20 pct. siden 2014. Der findes dog mange lokale undtagelser hvor nogle landsbyer oplever stor tilflytning selvom de ligger langt fra byområder. Af Danmarks knapt 900 landsbyer med under 1.000 indbyggere, har 303 haft fremgang i befolkningstallet i perioden siden 2014, og er geografisk spredt over hele landet.
I redegørelsen stilles skarpt på følgende syv områder:
- Demografi
- Frihed, decentralisering og bosætning på landet
- Adgang til uddannelse i hele Danmark
- Vækst, beskæftigelse og erhvervsudvikling i landdistrikterne
- Infrastruktur og nye transportmuligheder
- Stærke civilsamfund, sundhedstilbud og service
- De små øer.
Endelig indeholder redegørelsen et overblik over de tiltag, som regeringen har igangsat på landdistriktsområdet bl.a. med regeringens landdistriktsudspil Sammenhæng og balance: Frihed, fremtid og muligheder i hele Danmark fra 22. august 2024, planlovsaftalen Vækst og udvikling i landdistrikterne gennem ændring af planloven mv. fra 10. oktober 2024 og turismeaftalen Veje til bæredygtig turismevækst 2024 fra 18. november 2024.
Du kan læse redegørelsen her.
I januar 2025 holdes der en redegørelsesdebat på Christiansborg. Den vil, som noget nyt, fungere som en åben debat, hvor eksterne oplægsholdere er inviteret til at deltage i debatten sammen med landdistriktsordførere og folketingspolitikere. Ministeren for byer og landdistrikter, Morten Dahlin, vil også holde en tale til debatten.