Ny undersøgelse sætter retningen for fremtidens menighedsråd

Landets menighedsrådsmedlemmer har i en spørgeskemaundersøgelse givet svar på, hvordan deres arbejde kan blive lettere, så administrativt bøvl og opgaver fjernes fra de frivillige kræfter i menighedsrådene.

Spørgeskemaet giver vigtig viden til projektet Forenkling og bedre understøttelse af menighedsrådsarbejdet, som kirkeminister Morten Dahlin har igangsat og som løber frem til januar 2025.

Projektet skal aflevere en række anbefalinger til kirkeministeren. Formålet er at belyse, hvordan det kan blive administrativt lettere for menighedsrådene at løfte deres opgaver. Det kan f.eks. være gennem en revision af eksisterende lovgivning, men også gennem bedre understøttelse og vejledning af menighedsrådsmedlemmerne.

Kirkeminister Morten Dahlin siger:

”Landets menighedsrådsmedlemmer bidrager med en kæmpe frivillig indsats for den danske folkekirke. Det arbejde vil jeg som minister gerne gøre lettere og sjovere. Derfor er jeg glad for, at vi nu står med vigtig viden om, hvordan menighedsrådene ser på det ansvar og de opgaver, som de løser i dag.” 

13833 menighedsrådsmedlemmer, heraf 2230 præster, er blevet bedt om at tage udgangspunkt i egne oplevelser og holdninger i besvarelsen af spørgeskemaet.

Menighedsrådsmedlemmer ønsker at delegere ansvar og opgaver

41 procent af menighedsrådsmedlemmerne i undersøgelsen giver udtryk for, at de i høj grad eller i meget høj gradmener, at uddelegering af ansvarsområder vil hjælpe i deres arbejde. Særligt peger de på, at ansvaret for bygningsvedligeholdelse og drift af præsteboligen og byggeteknisk rådgivning gerne må flyttes fra menighedsrådet til provstiudvalget eller stiftet. 

43 procent giver udtryk for, at de i høj grad eller i meget høj grad ønsker at kunne delegere konkrete opgaver til fx ansatte, et udvalg eller til et andet menighedsråd. Blandt de 43 procent er der mest interesse for at kunne delegere administrative opgaver med budgetter og regnskaber og administrative opgaver med personaleadministration.

Undersøgelsen er nu afleveret til styregruppen for projektet Forenkling og bedre understøttelse af menighedsrådsarbejdet.  

Styregruppen består af repræsentanter fra Landsforeningen af Menighedsråd, biskopperne, Danmarks Provsteforening, Den danske Præsteforening, stiftskontorcheferne, kirkefunktionærorganisationerne og By-, Land- og Kirkeministeriet.

Fakta om undersøgelsen:

  • Spørgeskemaundersøgelsens målgruppe er 13.833 menighedsrådsmedlemmer, heraf 2230 præster.
  • Spørgeskemaundersøgelsen blev udsendt via. e-boks d. 6. juni 2024 og blev lukket d. 21. juni, med en påmindelsesmail udsendt d. 17. juni.
  • I alt 5.874 gennemførte besvarelser indgår i analysen. Dette giver en svarprocent på 43% af den samlede population af menighedsrådsmedlemmer, der modtager digital post.

Læs hele analysen af mulighederne for at forenkle og bedre understøtte

menighedsrådenes arbejde her.

Nyhedsarkiv

10/10 2024

Der skal luges ud i de bureaukratiske benspænd og besværlige regler, som i dag hæmmer udviklingen i vores landdistrikter. Det er regeringen sammen med…

01/10 2024

Kirkeminister Morten Dahlin har efter indstilling fra Nationalmuseet besluttet, at otte kirker får tildelt 8,1 millioner kroner fra By- Land- og…

30/09 2024

By-, Land- og Kirkeministeriet kan i dag offentliggøre tallene for den ordinære valgforsamling i landets sogne for menighedsrådsvalget 2024.

23/09 2024

Når Folketinget åbner den 1. oktober, sker det med den traditionelle gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke kl. 10.00, hvor ministre,…

18/09 2024

Tirsdag den 17. september er der afholdt valgforsamlinger på tværs af landets sogne for at vælge nye medlemmer af menighedsrådene. Kirkeminister…

16/09 2024

Tirsdag den 17. september 2024 afholdes der ordinær valgforsamling, hvor 
landets menighedsråd bliver valgt.

By-, Land- og Kirkeministeriet holder…