Ny aftale: Mere frihed og udvikling i landdistrikterne

Der skal luges ud i de bureaukratiske benspænd og besværlige regler, som i dag hæmmer udviklingen i vores landdistrikter. Det er regeringen sammen med forligspartierne Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti blevet enige om i en ny planlovsaftale. Liberal Alliance er part i dele af forliget.

Den nye aftale løsner op for de firkantede paragraffer og snærende bånd, der i dag spænder ben for den lokale udvikling og det lokale initiativ. Alt sammen med respekt for natur, biodiversitet og åbne kystlandskaber.

 

Morten Dahlin (V), minister for byer og landdistrikter udtaler:

”Vi skal have et Danmark i bedre balance, hvor der er vækst og udvikling, uanset om man bor i Køge eller i Kruså. Derfor giver vi nu noget mere selvbestemmelse til lokalområderne, fjerner regler, der ikke giver mening, og åbner for investeringer i vores landdistrikter, købstæder og landsbyer. Vi tror grundlæggende på, at det er dem, der bor i et område, der ved, hvordan det udvikles bedst. Det er ikke os på Christiansborg”

 

Forligspartierne, der står bag aftalen, udtaler:

Kris Jensen Skriver, næstformand for udvalget for Landdistrikter og Øer fra Socialdemokratiet udtaler:

”I Socialdemokratiet er vi glade for planlovsaftalen, der baner vejen for den videre udvikling af vores landdistrikter. Med aftalen løsner vi regler som i dag spænder unødigt ben for både lokalsamfund og virksomheder, hvilket er afgørende for, at der fortsat kan ske en udvikling udenfor de store byer. Eksempelvis er det godt, at kommunerne nu får mulighed for at ændre anvendelse på overfløddiggjorte bygninger. Hensynet til at beskytte den danske natur og kysterne vil fortsat være et bærende princip i vores planlov, hvilket er vigtigt. Både for naturens skyld men også fordi, at naturen er det, der efterspørges ift. bosætning og turisme. Samtidig vil vi skærpe planlovens regler om klimatilpasning set i lyset af de seneste voldsomme vejrhændelser. Det betyder, at forebyggelse i fremtiden kommer til at spille en vigtigere rolle, når der skal bygges nyt.”

Hans Christian Schmidt, Landdistrikts- og øordfører fra Venstre udtaler:

”Vi ønsker alle, at vores landdistrikter og øer skal blomstre, og at kommunerne, særligt lokalsamfundene, får de bedste rammer for udvikling og vækst. Med denne aftale om ændringer i planloven tager vi et vigtigt skridt mod et mere balanceret Danmark, hvor både lokal udvikling og nationale interesser bliver prioriteret. Vi sikrer, at borgere og virksomheder får bedre muligheder for at forme deres omgivelser, samtidig med at vi beskytter vores unikke natur og kyststrækninger. Vi styrker den lokale beslutningskraft og skaber bedre forudsætninger for at realisere potentialet i landdistrikterne og på de små øer. På Christiansborg træder vi nu et skridt tilbage og giver plads til lokal handlefrihed, så de, der bor og lever i landdistrikterne og på øerne, kan udvikle deres landsbyer. Det er dem, der bedst ved, hvad der er brug for.”

Charlotte Bagge Hansen, Landdistrikts- og øordfører fra Moderaterne udtaler:

”Som bosiddende på en ø i landdistrikterne, er den nye planlovsaftale banebrydende for nye udviklingsmuligheder i landdistrikterne. Det gælder både for fritid og turisme, hvor vi med aftalen blandt andet er blevet enige om at udlægge 2500 nye sommerhusgrunde og skabe bedre mulighed for glamping og vinterbadefaciliteter. Vi åbner med aftalen også op for, at man nu kan udnytte eksisterende bygninger til f.eks. butikker og forenings- og fritidsformål. Det er vigtige tiltag for fortsat udvikling i landdistrikterne og på øerne.”

Dina Raabjerg, Landdistrikts- og øordfører fra Det Konservative Folkeparti udtaler:

”Med denne aftale har vi fundet en god balance mellem udviklingsbehov og beskyttelse af naturen. Vi har i Det Konservative Folkeparti lagt særlig stor vægt på, at naturen indgår aktivt i udviklingen af landdistrikterne. Og at vi udvikler turisme og landområder med respekt for naturfredning, klitfredning og strandbeskyttelse. Når vi giver tilladelse til flere sommerhusgrunde, så skal der fx udlægges et tilsvarende areal til udvikling af natur. Og projekter til kyst og naturturisme skal opføres under særligt hensyn til naturen og landskabet, så de samtidig bidrager til positivt til naturen og naturoplevelser. Endelig vil vi fremhæve, at vi med aftalen sikrer, at områderne udvikles under hensyn til klimaforandringerne, så man ikke bygger blidt i områder truet af oversvømmelser og erosion.”

Mikkel Bjørn, Landdistrikts- og øordfører fra Dansk Folkeparti udtaler:

”For Dansk Folkeparti er landdistrikterne meget vigtige. Vi er derfor glade for, at vi er med i en aftale, som styrker landdistrikterne og skaber rammerne for fortsat udvikling i lokalsamfundene. Vi er med aftalen kommet rundt om både erhverv, turisme og fritidsaktiviteter, som er centrale dele af livet i landdistrikterne. Det er gennem en solid og vedvarende indsats, at vi sikrer vækst og fremgang i disse ofte oversete med essentielle dele af vores land.”

Jens Meilvang, Landdistrikts- og øordfører fra Liberal Alliance udtaler:

”I Liberal Alliance er vi meget optaget af, at det skal være lettere at være kommune, borger og virksomhed i vores landdistrikter. Vi mener at aftalen er et godt skridt på vejen til at give mere frihed tilbage til lokalsamfundene, så det er de lokale borgere og virksomheder som er med til udvikling lokalt.”

 

Med ændringerne i planloven vil forligskredsen blandt andet:

  • Give mere frihed til lokal by- og landsbyudvikling, så byer og landsbyer får bedre mulighed for at udvikle sig i tråd med lokale ønsker.
  • Give bedre mulighed for at ombygge og ændre overflødiggjorte bygninger i landdistrikterne.
  • Give mulighed for at etablere 2.500 nye sommerhuse i kystnære områder.
  • Give bedre mulighed for at bruge overflødiggjorte bygninger til turismeformål.
  • Åbne for 10 nye forsøgstilladelser til kyst- og naturturisme.

Initiativerne skal være med til at skabe mere vækst og liv i landdistrikterne og samtidig gøre det lettere for borgere, iværksættere og virksomheder at tilpasse deres bolig og udvikle deres virksomhed, uden at unødvendige regler spænder ben.

Flere af initiativerne i aftalen fokuserer på at skabe nye muligheder for udvikling i kystnærhedszonen, udvikling af eksisterende landsbyer og bedre brug af eksisterende bygninger til bl.a. turismeformål. På den måde åbner aftaleparterne op for at udnytte nogle af de eksisterende bygninger til nye formål, så de ikke skal stå og forfalde, men kan bidrage til at skabe bedre rammer for lokal udvikling.

Som et vigtigt bidrag til at styrke og frisætte landdistrikterne er aftaleparterne derfor enige om at implementere dele af regeringens landdistriktsudspil, der blev præsenteret den 22. august 2024, og dermed gennemføre en række ændringer af planloven og anden relevant lovgivning, så man hurtigst muligt kan mærke forandringerne i lokalsamfundene.

 

Du kan læse mere om initiativerne i aftalen her.

 

For yderligere spørgsmål kontakt

Pressevagten i By-, Land- og Kirkeministeriet på tlf. 70 20 25 85 (ikke sms) eller på mail pressevagten@km.dk.

Nyhedsarkiv

12/12 2024

I dag lander en positiv besked i indbakken hos 47 ansøgere fra hele landet om støtte fra Landdistriktspuljen.

11/12 2024

Dansk turisme fortsætter den gode stime for året med den bedste oktober nogensinde for overnatninger fra udenlandske gæster.

10/12 2024

Folketinget har i dag modtaget regional- og landdistriktspolitisk redegørelse for 2024. Siden 2012 har der været udgivet en årlig redegørelse, som…

02/12 2024

Søndag d. 1. december er de nyvalgte menighedsråd tiltrådt.

26/11 2024

I dag har regeringen oversendt en turismepolitisk redegørelse til Folketinget. Det er første turismeredegørelse siden 2021. Dengang var…

18/11 2024

Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) har sammen med Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti,…