Derfor iværksætter ministeren for landdistrikter en forskudsudbetaling af 80 pct. af midlerne til afsluttede projekter, så tilskudsmodtagerne ikke skal vente på sagsbehandling. Forudbetalingen sikrer en hurtig rateudbetaling og dermed en umiddelbar likviditetseffekt for modtagerne. I alt skønnes ca. 55 mio. kr. udbetalt.
Da modtagerne af LAG-midler selv afholder udgifterne, og først får udbetalt midler ved projektets afslutning, kan tilskudsmodtagerne stå over for finansieringsomkostninger på lån eller generelle likviditetsproblemer, når der er lange sagsbehandlingstider.
Minister for landdistrikter Louise Schack Elholm udtaler,
”LAG-midlerne er vigtige for udviklingen i Danmarks landdistrikter. De skaber liv og aktivitet, og de fastholder arbejdspladser i hele landet. Det er derfor godt, at der i 2023 er fundet en ekstraordinær løsning til at få LAG-midlerne hurtigere ud lokalt til gavn for den enkelte tilskudsmodtager og for den samlede udvikling i de danske landdistrikter.”
Fakta om LAG og udbetalingen
LAG-indsatsen spænder over 26 lokale aktionsgrupper på tværs af landet, som tilsammen dækker over 57 kommuner og 27 småøer.
Med LAG-midlerne kan borgere, virksomheder og foreninger få en økonomisk håndsrækning til at udvikle det lokale erhvervsliv eller til at styrke bosætningen og understøtte og forbedre levevilkårene i landdistrikterne og på de små øer.
De lokale aktionsgrupper (LAG) giver tilskud til projekter, der kan skabe vækst og udvikling i landdistrikterne. Aktionsgrupperne prioriterer midlerne på baggrund af deres egen lokale udviklingsstrategi.