Resultatet af kirkeminister Marianne Jelveds undersøgelse af den faktiske tilrettelæggelse af konfirmationsforberedelsen i landets kommuner foreligger nu.
Undersøgelsen viser følgende tendenser:
- I flere provstier er antallet af ugentlige lektioner mindre end minimumstimetallet i den kgl. anordning. Det er imidlertid uklart, om der ud over de ugentlige lektioner afholdes timer som internat. Biskopperne bør være opmærksomme på dette som en del af deres tilsyn.
- Der er en gennemgående tendens til, at tidspunktet for konfirmationsforberedelsen er flyttet sådan, at morgentimer er blevet erstattet af eftermiddagstimer.
Flere steder gives der ikke oplysninger om det eksakte klokkeslæt for eftermiddagstimerne. Det er derfor uklart, om disse lektioner, eller nogen af lektionerne, ligger uden for rammerne for normal skoletid.
- I flere provstier er der en tendens til, at der ud over timerne morgen og eftermiddag, også afholdes aften- og weekendforberedelse. Det fremgår imidlertid ikke klart, hvorvidt der er tale om særlige arrangementer eller internat, der har en særlig pædagogisk begrundelse. Der er grund til at følge udviklingen i omfanget af aften- og weekendtimer tæt.
I de fleste tilfælde oplyses det ikke, om aften- og weekendforberedelsen er et nyt tiltag efter skolereformen.
Man bør således være opmærksom på den udbredte brug af aften- og weekendtimer til større dele af konfirmationsforberedelsen særligt i København og Helsingør stifter.
Ministeriet vil også i det kommende skoleår følge tilrettelæggelsen af konfirmationsforberedelsen, og der vil være særligt fokus på, om forberedelsen placeres uden for rammerne af normal skoletid.
Ministeriet har derfor bedt Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter (FUV) om at inddrage resultatet af denne undersøgelse i den landsdækkende statistiske undersøgelse, som FUV er ved at foretage.