Kirkeministeriet og en række faglige organisationer er blevet enige om to overenskomster, som tilsammen omfatter de fleste medarbejdere ved kirker og kirkegårde bortset fra præsterne. Overenskomsterne træder i kraft den 1. september 2009 for nyansatte. For de medarbejdere, som allerede er ansat, træder overenskomsterne i kraft den 1. januar 2010.
De to overenskomster betyder, at der fra 1. januar 2010 vil være langt færre regler om kirkefunktionærers løn- og arbejdsvilkår end hidtil. De to overenskomster giver desuden mulighed for stillinger, som både fagligt og geografisk kan være mere fleksible end de nuværende stillinger.
Kirkeminister Birthe Rønn Hornbech er glad for, at der er opnået enighed med organisationerne om de nye overenskomster. Ministeren siger:
"Overenskomsterne er resultater af mere end tre års arbejde. Målet har været at nå frem til mere enkle og overskuelige og samtidig mere fleksible regler for medarbejdernes løn- og arbejdsvilkår. Det betyder nemlig, at menighedsrådene, som er arbejdsgivere for disse medarbejdere, får bedre muligheder for at varetage den daglige ledelse på en hensigtsmæssig måde. Det betyder samtidig, at medarbejderne får gode og mere klare vilkår. Desuden bliver der mulighed for en mere fleksibel udformning af de enkelte stillinger.
Kirkefunktionærernes organisationer har deltaget meget konstruktivt i forhandlingerne om de nye overenskomster. Det vil jeg gerne sige dem tak for."
De to overenskomster
Der er indgået en fælles overenskomst for de uddannede organister. Denne overenskomst er forhandlet med Dansk Organist og Kantor Samfund / Akademikernes Centralorganisation og Foreningen af Præliminære Organister / COII.
Der er desuden indgået en fælles organisationsaftale for en meget stor gruppe af kirkefunktionærer, som hører under forskellige faglige organisationer og centralorganisationer. Denne aftale er forhandlet med Danmarks Kirketjenerforening og Forbundet af Kirke- og Kirkegårdsansatte / OAO samt Danmarks Kordegneforening, Dansk Kirkemusiker Forening og Foreningen af Sognemedhjælpere / COII.
Landsforeningen af Menighedsråd har deltaget i de fleste forhandlinger som Kirkeministeriets bisidder.
Indholdet i aftalerne
Aftalerne indebærer bl.a.:
- De retsregler, som menighedsrådene skal administrere efter, er færre og mere enkle end hidtil.
- Aflønningsformen ændres. Hidtil er lønnen alene blevet fastsat centralt på baggrund af anciennitet og som udgangspunkt uden hensyntagen til den ansattes indsats, kvalifikationer og funktioner. Fremadrettet vil en del af lønnen kunne aftales lokalt. Modellen for indgåelse af lokale aftaler er lavet på en måde, der sikrer, at menighedsrådenes administrative byrder reduceres mest muligt.
- Der er lavet regler for indførelse af faglig og geografisk fleksibilitet. Samtidig er tidligere tiders begrænsende regulativer nu fuldstændig fjernet, hvilket øger menighedsrådenes adgang til at anvende ledelsesretten i overensstemmelse med de til enhver tid gældende behov.
- Der sker en tilnærmelse til de retsregler, der gælder for andre offentligt ansatte. Særlige folkekirkelige regler er kun aftalt, hvor folkekirkens særlige forhold nødvendiggør det. Det medfører blandt andet, at kirkefunktionærerne bliver omfattet af 5 dages arbejdsuge.
- Der sker en øget planlægning af arbejdstid, og den tid den ansatte står til rådighed for arbejdspladsen. Overenskomsterne lægger op til, at kirkefunktionærer i højere grad end hidtil arbejder på tværs af sognegrænserne. Derfor er behovet for en bedre tilrettelæggelse af arbejdstiden steget.
Stor informationsindsats
Kirkeministeriet vil i den kommende tid iværksætte en række initiativer for at sikre, at både menighedsrådene og de ansatte bliver grundigt informeret om de nye regler.
Den store indsats for at informere om vil blive gennemført i et tæt samarbejde mellem Kirkeministeriet, stifterne og Landsforeningen af Menighedsråd.
De nye overenskomster offentliggøres på www.folkekirkenspersonale.dk.