Kirkeminister Birthe Rønn Hornbech har den 5. maj 2010 svaret på et spørgsmål fra Folketingets Kirkeudvalg om reglerne for omgang med ligaske på krematorierne i Danmark. Nedenfor gengives Kirkeudvalgets spørgsmål og ministerens svar:
"Kirkeudvalget har ved brev af 28. april 2010 (KIU alm. del - spørgsmål 39) bedt om min besvarelse af følgende spørgsmål:
"Ministeren bedes i forlængelse af afsløringer i B.T. den 26. april 2010 af usømmelig omgang med ligaske og andre problemer på Glostrup Krematorium redegøre for, om forholdene på landets krematorier lever op til lovgivningen og etiske regler for omgang med lig, samt hvordan hun vil sikre at der føres tilsyn med krematorierne".
Svar:
Jeg kan oplyse, at reglerne om ligbrænding følger af cirkulære nr. 221 af 1. december 1975 om udførsel af ligbrænding, jf. § 4, i lov om begravelse og ligbrænding.
Det følger blandt andet af cirkulærets del I, pkt. 1 og 2, at ligbrænding kun må finde sted i dertil indrettede af kirkeministeren godkendte krematorier.
Ved krematorier skal der føres en af provsten autoriseret protokol, hvori der under løbende numre for hvert lig, der brændes, anføres afdødes fulde navn og personnummer, dødssted, dato for begravelsesmyndighedens attest og for brændingen, anbringelsessted for asken samt - i tilfælde af udlevering af asken - modtagerens navn og adresse. Tidligere af politimesteren (i København politidirektøren) autoriserede protokoller kan fortsat anvendes. Udskrevne protokoller afleveres til landsarkivet (i København stadsarkivet) senest 30 år efter at de er udskrevet.
Det følger endelig af pkt. 3, at provsten skal underrettes om, hvem der udgør krematoriets bestyrelse og som sådan er ansvarlig for overholdelse af reglerne i cirkulæret.
Provsten har ret til uanmeldt at foretage eftersyn af krematoriet, dets protokol og de i § 4 nævnte attester [attest fra begravelsesmyndigheden om, at liget skal brændes].
I cirkulærets pkt. 8 reguleres spørgsmålet om askens opbevaring efter brænding. Heraf fremgår det, at umiddelbart efter brændingen skal asken omhyggeligt opsamles i dertil bestemte beholdere (urner), som straks forsynes med krematoriets segl og afdødes navn.
Skal asken hensættes i kolumbarium, skal urnen være af brændt ler, sten, bronce eller andet holdbart materiale. Skal asken nedsættes i jorden, kan urnen bestå af andet materiale, f.eks. jern, træ, pap eller støbt papirmasse. Skal urnen forsendes, skal der anvendes en forsvarlig emballage af træ eller pap, og forsendelsen skal ske som anbefalet forsigtig-postpakke.
Jeg mener generelt, at de ovenfor beskrevne regler om udførelse af ligbrænding, herunder tilsynsbestemmelserne, giver gode retlige rammer for en etisk forsvarlig udførelse af ligbrænding. Det er samtidig mit generelle indtryk, at medarbejderne på landets krematorier lægger stor vægt på etik og værdighed ved ligbrændingen, og jeg mener ikke, at der er grund til at antage, at landets krematorier generelt ikke lever op til lovgivning og reglerne for omgang med lig.
I den konkrete sag fra Glostrup Krematorium har provsten allerede anmodet om en skriftlig redegørelse om sagen. Jeg har derfor på nuværende tidspunkt ikke bemærkninger til den konkrete sag. "