Ligestillings- og kirkeminister Manu Sareen vil nu indkalde Folketingets kirkeordførere til en drøftelse af, hvordan man i fremtiden kan tage folkekirker ud af drift.
"Vi skal sikre, at kirkelukninger i fremtiden kan ske efter klare gennemskuelige spilleregler til gavn for folkekirken", siger Manu Sareen.
Initiativet kommer samtidig med, at kulturminister Marianne Jelved i dag har offentliggjort, at der skal lukkes seks københavnske kirker. De seks lukninger er resultatet af et langstrakt forløb, hvor man har diskuteret kirkelukninger i København i flere årtier.
"Jeg bakker selvfølgelig varmt op om Marianne Jelveds beslutning. Den er klog og logisk", siger Manu Sareen.
Nu da de konkrete sager er afgjort, er Manu Sareen parat til at drøfte kirkelukninger i lidt bredere perspektiv. Forløbet omkring lukningen af de seks københavnske kirker viser, at der er behov for nogle klare spilleregler for kirkelukninger.
"Det er for mig klart, at vi skal turde snakke åbent om kirkelukninger, hvis vi skal sikre, at folkekirken bruger ressourcerne bedst. Ingen kan være tjent med tomme kirker - allermindst medlemmerne af folkekirken. Jeg kan ikke komme med et præcist tal på, hvor mange kirker, der skal tages helt eller delvist ud af drift. Men jeg vil tro, at det er relevant at vurdere i hvert fald 200 kirker. Om kirkerne skal lukkes helt, bruges på en ny måde eller bevares som i dag, vil selvfølgelig bero på en konkret vurdering af hver enkelt kirke. Til gengæld vil der også være behov for at opføre nye kirker i en række områder. Men første skridt er, at vi politikere skaber klare regler for, hvordan man bedst tager en kirke ud af drift", siger Manu Sareen.
Yderligere oplysning: Særlig rådgiver Niels Ditlev, telefon 51 14 14 22
FAKTA: Der er godt 2300 folkekirker i Danmark. De fleste blev opført før reformationen. Dengang var den geografiske sammensætning af befolkningen selvsagt helt anderledes end i dag. Der er generelt en overrepræsentation af folkekirker i centrum af de største byer og på landet, mens der i nogle forstæder og nyere boligområder er behov for nye kirker.
Et eksempel på det skæve forhold mellem befolkningssammensætning og antallet af kirker er, at der i dag er 200 sogne med under 200 medlemmer af folkekirken. De pågældende sogne har hver en kirke.
Der er cirka 700 sogne med under 500 medlemmer af folkekirken.
De største sogne er på over 12.000 medlemmer. Omkostningerne ved at drive de helt små sogne er 2-3 gange højere end ved at drive et "normalt sogn" på mellem 1000 til 8000 medlemmer. Tilmed viser den demografiske udvikling, at mange små sogne i fremtiden vil blive endnu mindre.
Der er i dag i praksis meget stor usikkerhed om, hvordan man lukker en folkekirke. Ifølge lovens bogstav kan det gøres, hvis ministeren beder dronningen om det ved kongelig resolution. Men ud over det, er der ikke fastsat regler om, hvad der skal til, for at der kan træffes beslutning om lukning af en kirke.
Manu Sareen overdrog før sommerferien beslutningen om de københavnske kirkelukninger til Marianne Jelved for at undgå, at der kunne rejses tvivl om hans habilitet. Manu Sareen havde nemlig - for halvandet år siden - udtalt sig i pressen om de planlagte københavnske kirkelukninger.