Plads til alle - bedre tilgængelighed i folkekirken

De fleste af Danmarks godt 2.300 kirker er bygget i middelalderen. Kun cirka 200 af dem er bygget efter 1950. De fleste kirker er således bygget i en tid, hvor man næppe tænkte på, at man også bør kunne færdes i og omkring dem og være med idet kirkelige liv, selv om man er nødt til at bruge kørestol eller rollator, er blind eller har nedsat hørelse.

 

Derfor har Kirkeministeriet sendt en folder til alle menighedsrådene med en opfordring om, at gøre kirken mere tilgængelig for handicappede.

 

Samtidig er Kirkeministeriets hjemmeside udvidet med et særligt afsnit om "Tilgængelighed i folkekirken". Her kan menighedsråd finde et internetbaseret værktøj, som menighedsrådene kan bruge til at tjekke kirkens og kirkegårdens tilgængelighed og bagefter få konkrete anvisninger til at øge tilgængeligheden.

 

Det kan f.eks. være at erstatte perlegrus på kirkegårdens stier med en mere fast og jævn belægning. Det kan være at lave en rampe, så trappen til kirkedøren ikke forsat er en næste uoverstigelig hindring. Det kan være at skabe plads til kørestole inde i kirken. Eller at sikre ved hjælp af teleslynge, at også hørehæmmede kan følge med i, hvad der bliver sagt.

"Det bør være sådan, at alle kan føle sig velkomne i kirken og der spiller det en stor rolle, om forholdene både inde i kirken og omkring den er sådan, at man har mulighed for at færdes der," siger kirkeminister Bertel Haarder.

 

Han er overbevist om, at menighedsrådene meget gerne vil medvirke til, at få forbedret den fysiske tilgængelighed til kirkerne, kirkekontorerne, sognegårdene og kirkegårdene. Der er krav til nye kirker om en indretning, der tilgodeser bevægelseshæmmede, mens middelalderkirker er en del af den danske kulturarv og der gælder derfor særlige regler om godkendelse.

 

Det internetbaserede redskab er blevet udviklet i et samarbejde mellem Kirkeministeriet og Statens Bygningsforskningsinstitut og kan ses på Kirkeministeriets hjemmeside.

 

"Jeg håber, det må blive brugt flittigt. Nogle ændringer kan udføres i forbindelse med, at menighedsrådet alligevel skal bygge om eller har besluttet at foretage nogle forbedringer. Andre forhold kan indgå i menighedsrådets almindelige og sædvanlige planlægning og prioritering af opgaver, siger kirkeminister Bertel Haarder.  

 

Se siderne Tilgængelighed i folkekirken

 

Se folder om Tilgængelighed i folkekirken

 

Nyhedsarkiv

18/11 2024

Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne) har sammen med Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti,…

14/11 2024

Aftalekredsen bag planloven er den 13. november 2024 blevet enige om at uddele ni særlige forsøgstilladelser til projekter inden for kyst- og…

11/11 2024

Minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin har i dag overrakt Landdistriktsprisen 2024 til Dagrofa på årets Landdistriktskonference i Vejle.

08/11 2024

Dansk turisme bliver ved med at levere og starter efteråret med den bedste september nogensinde. I alt var der 5,9 mio. overnatninger i september,…

06/11 2024

Vinderen af Landdistriktsprisen 2024 bliver kåret på årets Landdistriktskonference i Vejle den 11. november 2024.

04/11 2024

Dansk Diakoniråd og kirkeminister Morten Dahlin afholder i dag topmøde for diakoni på Christiansborg under temaet Diakoni og velfærdssamfundet.