En erfaren minister gik af – og en erfaren minister trådte til, da afgående kirkeminister Marianne Jelved overlod posten til sin efterfølger Bertel Haarder, der også i perioden 2005-2007 var kirkeminister samtidig med, at han var undervisningsminister.
I den nye regering bestrider Bertel Haarder posten som kirkeminister og kulturminister på samme måde, som Marianne Jelved siden 2014 har stået i spidsen for de to ministerier.
- Vi har faktisk kendt hinanden siden 1982, og der er stor gensidig respekt imellem os, sagde Marianne Jelved til sin efterfølger og de mange tilhørere.
Og Bertel Haarder fulgte op ved at understrege, at Marianne Jelved som minister har en sjælden evne til at udvise eftertænksomhed og lydhørhed overfor de råd og den vejledning, hun modtager.
- Den stil har jeg tænkt mig at føre videre, når jeg nu kommer tilbage til Kirkeministeriet, sagde Bertel Haarder.
Han understregede samtidig, at han ikke er tilhænger af politisk indblanding i folkekirkens anliggender.
- Sidst jeg var kirkeminister, blev jeg kendt for at sige, at som minister er man nærmest folkekirkens pedel. Det er nok en understatement. Men jeg vil dog sige, at hvis man spørger om kirkens indre anliggender, vil jeg henvise til at spørge en biskop i stedet. Og hvis man ikke er tilfreds med, hvad den biskop siger, kan man altid henvise til en anden biskop for en anden mening. Det er folkekirkens rummelighed, og det er helt, som det skal være, sagde Bertel Haarder.
Og så var ministrene i øvrigt i det litterære hjørne, da de gav hinanden overdragelsesgaver: Marianne Jelved gav Bertel Haarder ”55 viser og sange” af Henrik H. Lund, mens Bertel Haarder gav Marianne Jelved en ny-udgivelse af klassikeren ”Hvad er demokrati?” af Hal Koch – med forord skrevet af Bertel Haarder selv.