Hvor står folkekirken om tyve år? Hvor bekymrende er det faldende dåbstal? Og hvorfor er det så svært at få medlemmer af folkekirken til at stille op til menighedsrådsvalg?
Det er nogle af de emner, kirkeminister Marianne Jelved kommer til at diskutere med op imod 600 af folkekirkens mest aktive medlemmer, når hun den 29. maj deltager i Landsforeningen af Menighedsråds årsmøde på Hotel og Konferencecenter Nyborg Strand.
Årsmødet er det første, efter det sidste efterår viste sig, at der ikke var det brede, politiske flertal for en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken, som Marianne Jelved havde ønsket sig.
Det har fået Landsforeningen til som årsmødets første punkt at invitere til en kirkepolitisk debat om folkekirkens udvikling de næste tyve år. Blandt emnerne vil her være forholdet mellem lokal og central magt. I dag er de fleste beslutninger om kirkens økonomi og ledelse forankret i de lokale sognemenigheder, og det stiller store krav til menighedsrådsmedlemmernes arbejdsomhed og kompetence.
Kirkeministeren ser på mødet frem til at præsentere resultaterne fra undersøgelsen "Menighedsråd på jeres måde" . Undersøgelsen er foretaget af KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, og den giver ny viden i forhold til, hvad man hidtil har vidst om menighedsrådenes opgaver, og hvordan de kan løse dem.
For det første er det en ekstern undersøger i forhold til folkekirken, som har stået for undersøgelsen. For det andet har primært menighedsrådsmedlemmer men også Kirkeministeriet, stifterne og landsforeningen bidraget. Og for det tredje har menighedsrådsmedlemmerne været forpligtede til ikke bare at påpege, hvor deres arbejde er vanskeligt - det har også været en forudsætning, at kritik skulle følges op af konstruktive forslag til forbedringer i rådenes hverdag.
- Målet er at give menighedsrådene de bedst mulige rammer for, at de kan skabe et rigt kirkeliv omkring den enkelte kirke, siger Marianne Jelved.