Da tyske tropper besatte Danmark den 9. april 1940, blev en meget stor del af den danske handelsflåde afskåret fra landet. Mange af skibenes kaptajner besluttede enten selv eller efter pres fra besætningerne at søge mod britisk eller fransk havn. Derefter meldte ca. 6.000 danske søfolk sig i allieret tjeneste - de deltog i f.eks. konvojsejlads mellem Storbritannien og USA, og henved 800 var med ved landgangen i Normandiet den 6. juni 1944.
- Ved 70-års markeringen af D-dag sidste år blev de danske sejleres indsats anerkendt som et vigtigt bidrag til invasionsstyrken. Jeg ser det nye monument som den danske anerkendelse, og samtidig er det passende, at den kommer, mens sejlerne stadig kan benytte monumentet som et mindested i Mindelundens ånd, siger kultur-og kirkeminister Marianne Jelved.
Hidtil har krigssejlerne kun haft Mindeankeret i Nyhavn og Mindetavlen i Holmens Kirke for faldne fra Søværnet som monumenter.
Frihedskampens Frednings-og Mindefond vil søge fonde om finansiering til opførelse af monumentet. Mindefonden har allerede modtaget en halv million kroner fra Mærsk til forundersøgelser. Selve udformningen af monumentet vil blive besluttet efter en arkitektkonkurrence.