Konfirmations-forberedelsen og skolen er på ny kurs

Konfirmationsforberedelsen har det fortsat fint. Også efter skolereformen er blevet indfaset.

Det er ifølge kirkeminister Mette Bock konklusionen i en undersøgelse af vilkårene for forberedelsen til konfirmation rundt om i landets skoler og kirker.

Der var ellers stor bekymring for, at reformen ville presse forberedelsen ud af skoletiden, men undersøgelsen viser, at sådan er det ikke gået.

Eftermiddagstimer med præsten til konfirmationsforberedelse mellem kl. 14 og 16 er ganske vist  blevet et langt mere normalt undervisningstidspunkt for de vordende konfirmander i landets folkeskoler i stedet for de traditionelle morgentimer.

Og det sker nu også oftere, at konfirmationsforberedelsen placeres som hele eller halve dage samt i undervisning efter normal skoletid. Til gengæld er der ingen tegn på, at fridage eller weekender oftere anvendes til konfirmationsforberedelse.

- Langt de fleste steder finder man fine løsninger alt efter de lokale forhold. Og der er jo stor forskel på lokale præster og skolers ønsker, siger Mette Bock.

Undersøgelsen fra Folkekirkens Uddannelses-og Videnscenter er udført af vidensmedarbejderne Steen Marqvard Rasmussen og Kirsten Donskov Felter. Undersøgelsen er den anden ud af tre planlagte, der nøje skal følge udviklingen i forholdet mellem skole og konfirmationsforberedelsen efter skolereformen.

Efter et år med skolereformen viser ”Skolereformens konsekvenser for folkekirkens

konfirmationsforberedelse og børnekonfirmandundervisning”, at der er sket en halvering i de traditionelle morgen-undervisningstimer mellem kl. 8 og 10, mens der til gengæld er sket mere end en fordobling i antallet af lektioner om eftermiddagen mellem kl. 14 og 16.

 

Mange kommuner deltager i et rammeforsøg med placering af konfirmationsforberedelse i tid afsat til understøttende undervisning i op til to timer om ugen. For de skoler, som deltager i rammeforsøget, forkortes den samlede undervisningstid på 7. eller 8. klassetrin. Rammeforsøget skal endeligt evalueres efter skoleåret 2017/18.

Se FUVs nye rapport her.

Nyhedsarkiv

08/04 2025

Både folkekirken og skiftende kirkeministre har gennem flere år efterlyst for-enkling og mindre administrativt bøvl for landets…

02/04 2025

Minister for landdistrikter Morten Dahlin udpeger vinderen af Landdistriktsprisen 2025 på årets landdistriktskonference den 22. september 2025. Du kan…

13/03 2025

Danmark skal fortsat udvikle sig som et foregangsland for grøn erhvervsudvikling. Det skal blandt andet ske igennem mere grøn strøm fra nye…

10/03 2025

Minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin, vil have flere udviklingsmuligheder i hovedstadsområdet og forstæderne. Derfor sætter han i dag…

06/03 2025

Der er i 2025 afsat 43,2 millioner kroner til landdistriktspuljen, som støtter foreninger og aktiviteter, der skaber liv og udvikling i…

26/02 2025

Børn og unges trivsel var det centrale tema under de nordiske samarbejdsministres møde i København den 26. februar. Børn og unge er en prioriteret…