"Loven om børneattester, der blev vedtaget efter meget indgående politiske diskussioner, har ikke fået tilbagevirkende kraft. Jeg mener derfor ikke, at jeg kan forlange, at biskopperne indhenter børneattester på samtlige præster, der blev ansat før lovens ikrafttræden."
Det siger kirkeminister Birthe Rønn Hornbech i en kommentar til et forslag fra flere biskopper og formanden for præsteforeningen om at indhente børneattester på alle præster.
"Jeg føler mig desuden overbevist om, at det ikke vil føre til noget. I forvejen har Rigsadvokaten i mange år indberettet straffesager til Kirkeministeriet, ligesom der siden lovens ikrafttræden har været indhentet børneattester på alle nye præster eller præster, der har været ude af embede i kortere eller længere tid og uanset, om de ansættes på plejehjem eller som konfirmandundervisere. Vi ønsker ikke at tage chancer og fortolker derfor reglerne meget rigoristisk."
"Det skal understreges, at der overhovedet ikke findes en særlig kanonisk ret for Folkekirkens medlemmer og præster. Der findes derimod som nævnt den særlige regel om, at Rigsadvokaten videregiver oplysninger om sigtelser. Denne regel, der også eksisterer for andre grupper offentligt ansatte, skal netop sikre, at arbejdsgiveren får truffet de fornødne diciplinære foranstaltninger, herunder afsked."
"Præster, hvoraf halvdelen er kvinder, der begår forbrydelser, behandles altså efter straffeloven som alle mulige andre, og der er ingen grund til at tro, at folkekirkemedlemmer overhovedet skulle undlade at anmelde præster, der begår overgreb overfor børn. Jeg har derfor ingen planer om at bede regeringen om at indføre en særlov om børneattester for præster og med tilbagevirkende kraft," slutter kirkeministeren.