- Det er bekymrende, og jeg mener, at folkekirken har al mulig grund til at forstærke indsatsen for at vende tendensen. Det er helt afgørende, at folkekirken også fremover har solid opbakning i befolkningen, siger Marianne Jelved.
På et samråd med landets biskopper har ministeren derfor opfordret biskopperne til i fremtiden at indsamle viden om, hvordan man i landets ti stifter på forskellig måde arbejder lokalt med at få dåbsprocenten i vejret. Det kan f.eks. være gennem en øget informationsindsats og dåbsoplæring til nybagte forældre.
- Det er ofte blevet nævnt, at den faldende dåbsprocent ikke gør så meget, for konfirmationsprocenten ligger jo anderledes stabilt omkring de 70 procent. Og en betingelse for konfirmation er jo, at man er døbt. Men sandheden er desværre, at selv om konfirmationsprocenten er nogenlunde stabil, så er den ikke stor nok til at holde folkekirkens medlemsprocent oppe, siger Marianne Jelved.
I perioden fra 2003 til 2013 faldt folkekirkens medlemstal fra 83,8 procent til 79,1 procent.
I midten af maj i år ventes resultaterne fra den første videnskabelige undersøgelse af forældrenes motiver til at fravælge barnedåben at være klar. Forskere fra Center for Kirkeforskning ved Københavns Universitet har i Sydhavn Sogn i København gennemført en interview-undersøgelse blandt nybagte forældre. Sognet er valgt, da det er et bredt sammensat sogn med alle typer befolkningsgrupper, og da det samtidig er et sogn, hvor dåbsprocenten er voldsomt presset. I 2013 fødtes 334 børn i sognet, men det var kun 78 gange, der kunne fejres dåb i sognets kirke.