Kirkeminister Per Stig Møller har besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal drøfte, hvordan folkekirken kan håndtere eventuel lukning af kirker.
Kirkeministeren siger:
"Nedsættelsen af arbejdsgruppen kan ses som udtryk for et ønske om at udvise rettidig omhu. Der er i de seneste 100 år nedlagt meget få kirker. Ændringer i de økonomiske og befolkningsmæssige forhold har imidlertid gjort, at det nogle steder i landet overvejes, om nogle kirker skal tages helt eller delvis ud af brug.
Det førte i foråret til en diskussion om, hvad der vil ske med f.eks. en middelalderkirke, hvis menighedsråd og andre kirkelige myndigheder mener, at den skal lukkes.
Jeg tog derfor initiativ til et møde mellem repræsentanter for Kirkeministeriet, de forskellige folkekirkelige myndigheder, Kulturarvsstyrelsen, Nationalmuseet og Kirkefondet.
Ved dette møde var der enighed om, at hvis en af de mange middelalderkirker bliver lukket, vil den i henhold til fredningsloven automatisk være fredet. For kirker, der er opført efter år 1536, gælder, at Kulturarvsstyrelsen kan frede dem, hvis de bliver lukket som kirker.
Der var ved mødet også enighed om, at det vil være godt at få en grundig belysning af hele processen omkring at tage en kirke delvis ud af brug eller at beslutte, at en kirke helt skal lukkes. Samtidig vil det være godt at få beskrevet, hvem der har ansvaret for en kirke, der er blevet lukket og eventuelt fredet. Der er behov for at få det belyst både i forhold til middelalderkirkerne og til de kirker, der bl.a. i mange stationsbyer er opført inden for de seneste 150 år.
Det kan være en stor hjælp i de fremtidige overvejelser om eventuel lukning af kirker. Derfor har jeg besluttet, at der skal nedsættes en arbejdsgruppe til at belyse alle aspekter af en eventuel kirkelukning."
Departementschef Henrik Nepper-Christensen, Kirkeministeriet, bliver formand for arbejdsgruppen. Fra folkekirken vil repræsentanter for biskopperne og stiftsøvrighederne, Provsteforeningen og Landsforeningen af Menighedsråd blive opfordret til at være med i arbejdsgruppen. Desuden vil Kulturarvsstyrelsen, Nationalmuseet og Kirkefondet blive opfordret til at deltage.