I løbet af de første godt ni måneder i 2007 er der blevet oprettet 31 præstestillinger, som bliver finansieret af de lokale kirkelige kasser. Og Kirkeministeriet får fortsat ansøgninger fra menighedsråd, som med opbakning fra provstiudvalg og biskop ønsker at bruge nogle af de lokale kirkeskattemidler på at få oprettet præstestillinger.
Muligheden for at oprette lokalt finansierede præstestillinger blev skabt med en ændring af lov om folkekirkens økonomi. Ændringen blev vedtaget af Folketinget i december 2006 og trådte i kraft ved årsskiftet.
Kirkeminister Bertel Haarder siger om de mange nye stillinger:
"Jeg er meget glad for, at menighedsrådene så hurtigt har taget den nye mulighed for at få flere præster i brug. Det bekræfter, at menighedsrådene prioriterer kirkens kerneydelser højt, og at de nu, hvor de har fået muligheden for det, gerne vil bruge nogle af de lokale midler på netop det i stedet for at bruge dem på andre områder.
Det bliver også understreget af, at man af ansøgningerne kan se, at syv af de 31 stillinger bliver finansieret ved, at man har nedlagt en stilling som sognemedhjælper eller droppet planer om at oprette sådan en stilling, da man fik muligheden for i stedet at få oprettet en præstestilling."
28 af de 31 lokalt finansierede præstestillinger er deltidsstillinger, mens tre er heltidsstillinger. De lokalt finansierede præstestillinger svarer tilsammen til 15 årsværk.
Der er oprettet lokalt finansierede præstestillinger i alle stifter bortset fra Københavns og Lolland-Falsters Stift.